logosol
Nanoteknolojik Malzemeler Araştırma Laboratuvarları

Değerli Araştırmacılar ve Öğrenciler;

Araştırma laboratuvarlarımızı, TÜBİTAK ve üniversitemiz başta olmak üzere kamu ve özel kuruluşların Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimleri tarafından desteklenen projelerle kurduk. Yaklaşık 30 yıldır emek verdiğimiz bu laboratuvarları, tek bir çatı altında Nanoteknolojik Malzemeler Araştırma Laboratuvarları (NAMAL) olarak birleştirdik. NAMAL’ın web adresi:http://namal.home.uludag.edu.tr ‘dir.

NAMAL’ da, elektrokimyasal depozisyon, spin kaplama (spin coating), sol-gel ve püskürtme yöntemleri ile metal, metal-oksit ve iletken polimer formunda yapılar üretilebilmektedir. Bu yapıların kalınlıkları birkaç atomik tabakadan mikrometre mertebesindeki kalınlıklara kadar değiştirilebilmektedir. Bunun yanında, süperörgüler (periyodik katmanlı yapılar), çok katmanlı yapılar (multilayers) ve spin valfler de üretilebilmektedir. Bu tür yapılar nanometre mertebesindeki kalınlıklara sahip ferromanyetik ve ferromanyetik olmayan metallerin veya alaşımlarının ardışık sırlanmasıyla elde edilen nanomalzeler olup daha çok spintronik uygulamalarda kullanılmaktadır. NAMAL’ da, elektrokimyasal karakterizasyon için voltammetri, korozyon ve empedans ölçümleri; yapısal karakterizasyon için X-ışını difraktometresi (XRD); optik karakterizasyon için morötesi (UV) spektrometresi; manyetik karakterizasyon için titreşken numune manyetometresi (VSM); transport ve manyetotransport karakterizasyon için I-V, C-V ölçüm sistemleri ve manyetorezistans (MR) ölçüm yöntemi kullanılmaktadır.

Laboratuvarımızın kurulmasından bu yana, en çok çalıştığımız alan; ferromanyetik nanomalzemeler ve bunların spintronik uygulamalarıdır. Bu konu üzerine 10’dan fazla yüksek lisans ve doktora tezi başarı ile tamamlanmıştır. Bu alanda çalışmalarımız, iletken polimer ve ferromanyetik parçacık içeren kompozit yapıların spintronik alanına uygulanabilirliği ile devam etmektedir. Bunun yanında, bir MR sensörü tasarımı planlamış ve üzerinde çalışılmaktadır.

NAMAL’da son yılların en gözde konularından biri olan organik ışık yayan diyotlar (OLED) ve Spin- OLED (SOLED)’lerde katman olarak kullanılan metal-oksit filmler üretilebilmekte ve karakterizasyonları yapılabilmektedir. Bu metal-oksitler kullanılarak bir SOLED cihazı tasarlanmış ve laboratuvar ortamında çalıştırılabilmiştir. Bunun yanında, enerji depolama sistemlerinden süperkapasitörlerde elektrot olarak kullanılabilecek iletken polimer, metal oksit ve bunların kompozitleri üretilmekte ve karakterizasyonları yapılabilmektedir. Bu elektrotlar kullanılarak bir süperkapasitör cihazı tasarlanmış ve laboratuvar ortamında çalıştırılabilmiştir. Her iki konu üzerine araştırmalarımız devam etmektedir. Özetle, NAMAL’da sadece malzeme üretimi ve karakterizasyonu değil üretilen malzemelerin ticari ürünlere dönüşmesi de hedeflenmektedir.

NAMAL’ da yapılabilecek malzeme üretimi ve karakterizasyon imkânları, akademideki ve sanayideki tüm araştırmacıların, lisans ve lisansüstü öğrencilerin yararına sunulmuştur.

İmkânlarımızdan faydalanmak isteyen araştırmacılarla işbirliklerine de kapımız her zaman açık olacaktır.

NAMAL’ın tüm araştırmacılarımıza yararlı olması dileğiyle…

Prof. Dr. Mürsel ALPER